Til dig med ileostomi

Mad skal være farverig, fuld af smag og fornøjelig at sætte tænderne i. Mad skal kunne nydes med god samvittighed, men samtidig være fordøjelig selv for personer med stomi. Jeg har for patientforeningen COPA udarbejdet deres senere pjece om ernæring.

Generelt gælder

Til alle patienter med stomi anbefales mad, der er næringsrig, varieret og smagfuld tilpasset personer med stomi. Få vejledning til, hvordan man bør spise i forhold til de problemer, der kan opstå med en stomi, og hvordan man lever en god hverdag med en stomi

Til alle med stomi/tyg maden grundigt
Selvom man har en stomi kan langt de fleste fødevarer nydes med velbehag. Der er dog nogle fødevarer, der kan medføre stop eller sætte sig fast i stomien med risiko for ubehagelig propdannelse. Hvis man findeler og tygger maden grundigt er risikoen meget lille. Det er især fødevarer, der er trevlede f.eks. asparges, har sejt skind f.eks. pølseskind eller frugt med faste hinder f.eks. en appelsin, der kan medføre stop i stomien. Det bedste råd til at forhindre stop er derfor, at tygge maden grundigt eller findele fødevarerne. Med findeling menes, at man tygger maden grundigt, eller at skærer maden i små stykker eller at bruge en blender. Nogle foretrækker og har gode erfaringer med kogte grønsager fremfor rå grønsager. Mange grønsager er meget lækre som en puré, mos eller suppe og kan bruges som dejligt tilbehør til kød og fisk. Prøv f.eks. at blende blancheret grønkål med avocado og spinatblade og brug det som en grøn morgenskål, tilbehør til kød og fisk eller som en forret. Betragt derfor ikke findeling af fødevarer som en straf /eller negativt, men som en god anledning til at variere tilbehøret til din mad. Nedenstående er en tabel med fødevarer, der erfaringsmæssigt kan give problemer i stomien.

Her er link til pejce med opskrifter fra COPA samt link til Stomiguiden (for unge med stomi) hvor jeg tilbereder forskellige retter

https://copa.dk/materialer/ny-kostbrochure/

https://stomiguiden.dk/tv-koekken-med-mette-borre-graeskarsuppe/