FODMAP diæt   

 

FODMAP diet eller Low FODMAP-diæt - hvis du har irritabel Tarm eller colon irritabIle også kAldet IBS

 

Irritabel tyktarm eller nervøs tyktarm eller colon irritabile kaldes den stærkt generende sygdom eller tilstand i tyktarmen. Tilstanden er ikke farlig, og den medfører ikke kræft. Symptomerne svinger meget: Man kan have uger eller måneder med kun beskedne symptomer, der afløses af perioder med store gener.

Hvem får sygdommen?

En irritabel eller nervøs tyktarm er desværre meget tilstand. Cirka hver 10. dansker har i perioder problemer med en irritabel tyktarm. Sygdommen er hyppigst hos kvinder.

Bogen Low FoodMAP Diæt som jeg er medforfatter af

Bogen Low FoodMAP Diæt som jeg er medforfatter af

Årsag

Årsagen kender man ikke. Man har ledt efter en specifik forklaring inden for mange områder af tarmens funktion bl.a. indholdet af luft i tarmen, slimhindens følsomhed over for påvirkning af forskellig føde, tarmens immunsystem, patientens følsomhed over for signaler fra tarmen. Man har dog ikke kunnet finde en rigtig god forklaring. Tilstanden ses af og til efter en maveinfektion.  Stress og angst kan forværre  symptomer ved IBS.

Symptomer

Man kan have problemer med oppustethed, luftudvikling, skiftende afføringsmønster dvs. tynd afføring. Man har koliksmerter, som kommer og går. De kommer ofte dagligt og efter måltiderne. Man har kun sjældent smerter om natten. Smerterne lindres, når man har afføring.

Ernæring og diætbehandling - mød en ekspert

Vælg en ekspert i mavetarmsygdomme og diæt før du starter behandling, idet diæt gennemføres bedst med grundig vejledning af særligt uddannet diætist. Den nye diætform til at afhjælpe colon irritable eller irriteret tyktarm kaldes Low FODMAP diet eller Low FODMAP diæt. Jeg har en uddannelse på Kings College i London i denne diætform, har skrevet tre populære bøger om emnet og underviser andre diætister og på andre sygehuse. 

Diæten er udviklet af en australsk diætist Sue Shepherd og læge Peter Gibson anvendes med stor succes i Australien og af diætister mange steder i verden. Diæten har vist sig effektiv til at afhjælpe de gener man har ved irritabel tyktarm. forstoppelse. De får fået stillet diagnosen irritabel eller irriteret tyktarm  –og har fået råd om at spise mange fibre, men det har ofte blot forværret problemet.

Hvad går Low FODMAP diæten ud på?

Low FODMAP diætens virkning er undersøgt i efterhånden flere undersøgelser og har vist god effekt på luftudvikling og oppustethed.  Low FODMAP diæten kan være svær at holde – særligt i starten – men er effektiv. Det har vist sig at visse kulhydrater giver anledning til problemer hos de, der i forvejen har en sart tarm. Diæten handler om at begrænse indtaget af visse kulhydrater i en længere periode. FODMAP diæten kræver vejledning fra erfaren diætist, der har specialviden inden for mavetarmområdet. Jeg er én af de de få danskee diætister, der har været på kursus og certificeret på Kings College i London i Low FODMAP diæten.

Der findes en app til både iPhone og Android. Læs mere her